Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας: Εορτασμός Επιτευγμάτων και Αντιμετώπιση Συνεχιζόμενων Προκλήσεων για την Ψυχική Ευημερία των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας: Εορτασμός Επιτευγμάτων και Αντιμετώπιση Συνεχιζόμενων Προκλήσεων για την Ψυχική Ευημερία των Γυναικών

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση των επιτευγμάτων και των αγώνων των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια ημέρα που αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την ισότητα των φύλων, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Ψυχολογικά, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι σημαντική γιατί παρέχει την ευκαιρία να προβληματιστούμε για τις εμπειρίες των γυναικών και τους τρόπους με τους οποίους το φύλο επηρεάζει τη ζωή μας.

Είναι μια μέρα που εξετάζουμε τον ψυχολογικό αντίκτυπο της ανισότητας των φύλων και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την ψυχική υγεία, την ευημερία και την αυτοεκτίμηση των γυναικών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανισότητα των φύλων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι γυναίκες που βιώνουν διακρίσεις ή παρενόχληση λόγω φύλου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και στρες από τις γυναίκες που δεν το κάνουν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων, όπως έγχρωμες γυναίκες, γυναίκες LGBTQ+ και γυναίκες με αναπηρίες.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανισότητα των φύλων μπορεί να είναι τόσο επιζήμια για την ψυχική υγεία των γυναικών είναι ότι υπονομεύει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεκτίμησής τους.

Όταν λένε στις γυναίκες ότι δεν είναι τόσο πολύτιμες ή σημαντικές όσο οι άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ντροπής, ενοχής και αναξιότητας.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα για τις γυναίκες που ήδη παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αμφισβητήσουμε αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών.
Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των γυναικών στην κοινωνία και αναδεικνύοντας τους αγώνες τους, μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός κόσμου στον οποίο οι γυναίκες εκτιμώνται και σέβονται.

Αυτό μπορεί να έχει ισχυρό ψυχολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας.

Εκτός από τον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσης μια ημέρα για να επιστήσουμε την προσοχή στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Από την άνιση αμοιβή μέχρι τη βία με βάση το φύλο, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια που τις εμποδίζουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Ρίχνοντας φως σε αυτά τα ζητήματα, μπορούμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πιο ίσου και δίκαιου κόσμου για τις γυναίκες.

Σε τελική ανάλυση, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα για τον εορτασμό της δύναμης, της ανθεκτικότητας και της διαφορετικότητας των γυναικών.

Είναι ημέρα τιμής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την ισότητα των φύλων, αναγνωρίζοντας παράλληλα το έργο που πρέπει να γίνει ακόμη.

Ψυχολογικά, είναι μια ημέρα για την προώθηση της αυτοεκτίμησης, της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής ευεξίας για τις γυναίκες παντού.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Keep Smiling 🙂

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Blue monday και κατάθλιψη (video)

Ο όρος «Blue Monday» έχει διαποτίσει τη συνείδηση του κοινού, που συχνά αναφέρεται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Αρχικά επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Cliff Arnall το 2005, φέρεται να πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η ιδέα...

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης