Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε δουλειά.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε δουλειά.

Σε μια Ελλάδα των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, υπάρχουν αρκετοί που κάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν.  Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις είναι να αφήσεις την δουλειά που εργάζεσαι . Υπάρχει όμως η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να το κάνεις;

 Όλοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές σε ένα εργασιακό περιβάλλον  με αποτέλεσμα να νιώθουν την ανάγκη να φύγουν και να μην γυρίσουν ξανά. Αυτό τις περισσότερες φορές κρατάει για λίγο, μέχρι να περάσει η δύσκολη αυτή στιγμή. Σε άλλες περιπτώσεις, που είτε το επάγγελμα δεν ικανοποιεί τον εργαζόμενο είτε η φύση της εργασίας  δεν είναι τόσο καλή γι αυτόν, το μεγαλύτερο ποσοστό μένει στην δουλειά μόνο και μόνο επειδή δεν έχει εναλλακτικές λύσεις ή χρειάζεται τα χρήματα  για  βιοποριστικούς λόγους. 

 Έχουμε κατηγοριοποιήσει 5 σημαντικούς λόγους που θα πρέπει να εξετάσετε ώστε να κρίνετε αν μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε σε μια δουλειά που νιώθετε άβολα:
 

1. Είστε σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.
 Εάν παρενοχλείστε (σεξουαλικά, ή με άλλο τρόπο), ή αν ο χώρος εργασίας σας είναι ένα εργοστάσιο άγχους, γεμάτο από συγκρούσεις, τσακωμούς και με κακομεταχείριση των εργαζομένων, είναι σαφώς η ώρα να φύγετε. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες (και άντρες φυσικά), οι οποίες συνέχισαν να υπομείνουν φρικτή σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επαφής από ανωτέρους, απλά και μόνο επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. 2. Είστε θύμα bullying. 

 Σαφώς και υπάρχει Bullying στο χώρο εργασίας  και μπορεί να είναι ένας συνεργάτης, ένα αφεντικό, ή ακόμα και καταχρηστική συμπεριφορά ενός πελάτη. Αν είστε θύμα bullying στο χώρο εργασία και έχετε παραπονεθεί γι αυτό στους ανωτέρους ότι σας ενοχλεί, μπορείτε είτε να δέχεστε να σας φέρνουν σε αυτή την δύσκολη θέση είτε να αναζητήσετε εργασία αλλού. Είναι γεγονός πως ο διαρκής εκφοβισμός (bullying) στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει τεράστια αρνητική επίδραση στην υγεία σας και την ευημερία σας. 


3. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για προαγωγή.
 Πολύ συχνά, οι άνθρωποι μένουν κολλημένοι σε θέσεις εργασίας όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για προαγωγή.  Σαφώς και υπάρχουν αρκετοί που δεν τους ενδιαφέρει η προαγωγή στην εργασία τους και απλά θέλουν τον μισθό τους, όμως υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο , την όρεξη να βελτιώνονται , την όρεξη για εργασία και τους επιθυμούν την προαγωγή. Αν σκέφτεστε ότι το περιβάλλον που εργάζεστε δεν μπορεί να σας προσφέρει μια ανώτερη θέση , ενώ μοχθείτε γι αυτό, θα πρέπει να σκεφθείτε εναλλακτικές λύσεις ως προς την εργασία σας.

4. Δεν υπάρχει ανάπτυξη προσωπική. 
 Εάν αισθάνεστε στάσιμοι στην τρέχουσα εργασία σας, επειδή το έργο είναι πάρα πολύ εύκολο ή πολύ χαμηλού επιπέδου για τα δεδομένα σας, αλλά  έχετε μεγαλύτερες φιλοδοξίες, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ψάχνει για μια θέση που θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε τις ικανότητες σας. Οι περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να μάθουν νέες δεξιότητες , ενώ κάποιες άλλες βοηθούν τους εργαζομένους να σπουδάσουν ή να κάνουν μετεκπαίδευση ώστε να ανέβουν και σκαλοπάτια στην επιχείρηση .Ψάξτε για μια εταιρεία που υποστηρίζει την ανάπτυξη των εργαζομένων και την δια βίου μάθηση5. Δεν μπορώ να δω το σκοπό της εργασίας – κίνητρα.
 Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να έχουν σκοπό ή κάποιο κίνητρο. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε στη δουλειά που κάνετε επιβράβευση, ή τουλάχιστον δεν την βρίσκετε ενδιαφέρουσα, θα πρέπει να εξετάσετε για μια αλλαγή σταδιοδρομίας. Ξοδεύουμε πολλά χρόνια της ζωής μας στην εργασία μας και  ο χρόνος αυτός θα πρέπει να είναι ανταποδοτικός, να έχει σκοπό και να αποτελεί πηγή ικανοποίησης και όχι άγχους.

 Καλά όλα αυτά που αναφέραμε. Τι πρέπει να κάνω όμως;


Δημιουργήστε νέες ευκαιρίες. 

 Ένας τρόπος για να δημιουργείτε νέες ευκαιρίες είναι να είστε πάντα σε επιφυλακή για νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρίας που εργάζεστε. Πάρα πολλοί άνθρωποι φοβούνται να ρωτήσουν ή να κάνουν αίτηση για μια θέση εργασίας που τους ενδιαφέρει, είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι θα είναι καλύτερα από την παρούσα εργασία , είτε επειδή φοβούνται ότι δεν θα αντεπεξέλθουν  . Μπορείτε πάντα να δημιουργείτε νέες ευκαιρίες και όποτε έχετε μια θετική πρόταση να τα ζυγίζετε και να αποφασίζετε αν σας ταιριάζει. Ούτως ή άλλως , δεν είναι κακό να πείτε “ευχαριστώ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι”.

Αν δεν ρισκάρεις, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για να πετύχεις.
 Ναι, σε μια οικονομία υψηλής ανεργίας υπάρχουν κίνδυνοι με θέτοντας τον εαυτό σας έξω από την αγορά εργασίας και να ψάξετε κάτι καλύτερο να υπάρχουν κάποιες οικονομικές δυσκολίες. Οι πιο επιτυχημένες επαγγελματικές σταδιοδρομίες όμως , περιλαμβάνουν συνήθως ανθρώπους που αλλάζουν θέσεις εργασίας αρκετές φορές, αλλά πάντα προχωρούν σε καλύτερες θέσεις. 

Αν πιστεύετε στο ταλέντο σας, τις ικανότητές σας, και την ηθική εργασίας σας, υπάρχουν πολλά πραγματικά μεγάλη επιχειρήσεις εκεί έξω που θέλετε. Γιατί όχι να στήσετε και κάτι δικό σας;

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στις φυσικές καταστροφές.

Tα φυσικά τοπία της Ελλάδας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο αλλά οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών είναι κάτι που επίσης αναφέρθηκε παγκοσμίως. Πέρα από την άμεση σωματική βλάβη που μπορεί να υπάρξει από τις φυσικές καταστροφές, οι...

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης