Τι δώρο να κάνεις τώρα που έρχονται Χριστούγεννα;

Τι δώρο να κάνεις τώρα που έρχονται Χριστούγεννα;

Λίγες ημέρες πριν αρχίσουμε να μπερδεύουμε τις ημερομηνίες στα γραπτά μας, μην έχοντας συνηθίσει το νέο έτος, είναι μια περίοδος που θα την χαρακτηρίζαμε εορταστική.

 Χρησιμοποιώ τον όρο “εορταστική” μιας και η επιτυχία μας να έλθουμε σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να είναι καθημερινή γιορτή για εμάς, αφού καταφέραμε το ακατόρθωτο , σύμφωνα με τις πιθανότητες.

 Καλά τα μαθηματικά, όμως τι σχέση έχει με τα συναισθήματα και το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα;

  Ψάχνοντας πηγή για τροφή του πνεύματος , έπεσα σε μια παλιά έρευνα (του 2008, όχι και τόσο παλιά) της Elizabeth W. Dunn με τίτλο “το να σπαταλάς χρήματα για άλλους, σου αυξάνει την ευτυχία” Spending Money on Others Promotes Happiness“.

 


 Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της έρευνας εξέτασε την επίδραση του εισοδήματος στην ευτυχία, βρέθηκε μια σημαντική σχέση στην ποσότητα που ξοδεύουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι με το πόσα χρήματα κερδίζουν.  Συγκεκριμένα, η έρευνα υπέθεσε ότι η σπατάλη χρημάτων για άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει μια πιο θετική επίδραση στην ευτυχία από ό, τι να δαπανά χρήματα κάποιος για τον εαυτό του. 
  Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες ,που επιλέχθηκαν τυχαία, να επιλέξουν πως  επιθυμούν να δαπανήσουν χρήματά τους. Παρατηρήθηκε , λοιπόν, ότι όσοι σπατάλησαν περισσότερα χρήματα για δώρα άλλων , παρά για τον εαυτό τους, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι .

 Θέλω να αφαιρέσω την λέξη “σπατάλησαν”  από την έρευνα που ανέφερα και να την αντικαταστήσω με την λέξη “επένδυσαν“.

 Σίγουρα οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι όπως ήταν όταν βγήκε η έρευνα και ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει δώρα και υλικά αγαθά.

 Η οικονομική κρίση, σαφώς και μας στερεί πολλά υλικά αγαθά, αλλά μόνο ένα πράγμα δεν μπορεί να μας στερήσει… κάτι που ψάχνουμε να βρούμε όλη μας την ζωή και είναι ικανό να μας κάνει να θυσιάσουμε τα πάντα γι αυτό…

 Προτού σας έρθει σαν απάντηση “το σεξ“, θα ήθελα να σας διορθώσω πως αυτό είναι η αγάπη… η ενεργητική αγάπη.

 Πράξεις αγάπης δεν είναι να δίνεις αρκουδάκια “i love you” , είναι να μπορείς να βλάπτεις και να μη το κάνεις… είναι να στερείσαι και να μοιράζεσαι… είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις.

 Το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται κάθε χρόνο και όλοι θυμούνται πόσο φιλάνθρωποι είναι…. όλοι δεν νιώθετε καλά όταν δίνετε κάτι?

 Αφού νιώθετε καλά … γιατί τότε δεν αφήνετε το πνεύμα των Χριστουγέννων να φωλιάσει στην καρδιά σας και αφότου τελειώσουν οι γιορτές?

 

Πηγή : Elizabeth W. Dunn et al. ; Spending Money on Others Promotes Happiness ; Science 21 Mar 2008: Vol. 319, Issue 5870, pp. 1687-1688 DOI: 10.1126/science.1150952

About Author

Antonios Kalentzis

Ο Αντώνιος Καλέντζης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Psychologized Project . Διατηρεί γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (Coaching Psychology). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου τμήματος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων με όνομα “ Climate and Environment Action Coordination Group“..Έχει περισσότερες από 900 ώρες διδακτική εμπειρία στον κλάδο της Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμια και φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης είναι Επιστημονικός συνεργάτης σε Διεθνή περιοδικά Ψυχολογίας. www.Antonioskalentzis.eu | psychologized@gmail.com

Related posts

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Όσοι έχουμε καταβολές από την επαρχία σίγουρα έχουμε ακούσει για περιστατικά παλαιότερων γενεών που οι μητέρες αναγκαζόντουσαν να πάνε στα χωράφια να εργαστούν προτού καν κλείσουν τις 40 ημέρες τις λεχωνίας παίρνοντας τα νεογνά μαζί τους στα χωράφια μέσα...

Διαβάστε επίσης

Πυρκαγιές : Το ανεξίτηλο σημάδι που προκαλούν στην συλλογική ψυχική ανθεκτικότητα

Ένα ακόμα καλοκαίρι στην πατρίδα μας έφερε στο προσκήνιο την στοιχειωμένη πραγματικότητα των πυρκαγιών συνοδευόμενη από ένα τοπίο αμαυρωμένο από τις φλόγες.  Αυτές οι φλόγες  που οδηγούνται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όχι μόνο έχουν...

Διαβάστε επίσης

Ψυχολογία : Το “Παράδοξο του καλοκαιριού”

Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά θεωρείται ως μια περίοδος χαράς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοναδικών προκλήσεων που φέρνει το καλοκαίρι. Ενώ το καλοκαίρι συνδέεται συχνά με θετικά συναισθήματα και...

Διαβάστε επίσης